Udgivelsesdato: 7. februar 2020

Dankort, svindelkampagner og mere sikkerhed

Kriminelles udbytte fra misbrugte Dankort blev næsten halveret i 2019 sammenlignet med året før. 

Til gengæld udleverede 22.000 danskere kortoplysninger til fremmede i en svindelkampagne, som kriminelle skød i gang op til jul.

Mandag den 13. januar i år sendte Center for Cybersikkerhed en advarsel ud om en alvorlig sårbarhed hos Citrix. Region Sjælland blev ramt, men 500 danske virksomheder blev på daværende tidspunkt skønnet af være sårbare og/eller forventet kompromitteret.

 

Wolf In Sheeps Clothing 2577813 640

”Vi har desværre været nødt til at tilbageholde pakken.”

Ovenstående besked modtog mange danskere per mail eller sms midt i den travle julehandel. Løsningen var lige for - i følge afsenderen - modtageren skulle blot indtastede sine betalingskortoplysninger, så pakkens manglende porto kunne blive betalt og pakken leveret.

Det hele var imidlertid fup og fidus - en del af en kæmpe svindelkampagne, som mange danskere hoppede på. Nets har trawlet igennem svindlernes mønstre, og det viser sig, at cirka 22.000 danskere hen over 30 dage udleverede deres kortoplysninger til kriminelle bagmænd.

➤  Har IT-kriminelle adgang til din virksomheds data?

 

200 falske webshops

Nets IT-systemer og medarbejdere har blokeret transaktioner til en værdi af cirka 8 mio. kr. fordelt på de betalingskort, som er blevet forsøgt misbrugt, og det svarer til mere end 95 pct. af de beløb, som bagmændene forsøgte at tilrane sig.

Sune Gabelgård, der er chef for svindelbekæmpelse i Nets fortæller, at der var tale om et organiseret og professionelt angreb. Eksempelvis havde bagmændene oprettet en stribe falske netbutikker, som stod for at trække beløbene på ofrenes betalingskort. Alle webbutikkerne var baseret i udlandet. Nets har identificeret over 200 falske webshops, reelt set blot forretningsnumre, som har forsøgt at trække beløb fra ofrene for kampagnen.

 

Kriminel innovation

Nets har de samme udfordringer som så mange andre virksomheder, idet det hele tiden er nødvendigt at optimere alle systemer, for at beskytte sig imod de kriminelles forsøg på stjæle oplysninger eller franarre penge.

Og der er tale om næsten kriminel innovation, idet Nets konstaterede, at kampagnen ændrede karakter efter julen, hvor pakkebeskederne i stedet kom til at omhandle konkurrencer.

➤  Læs mere om cybersikkerhed

 

Payment 4399011 1280

Kriminelles udbytte fra misbrugte Dankort styrtdykket

Hvor det muligvis virker som om, at det er blevet mere usikkert med nethandel, så er der faktisk lykkedes at begrænse omfanget af svindel - altså den del, der lykkes.

I 2019 lykkedes det ganske vist kriminelle at få et samlet udbytte på 31 millioner kroner, men udbyttet var 46 pct. mindre end året før. Beløbet svarer til 0,078 promille af det samlede Dankort forbrug – det laveste niveau i de 27 år, som Nets har statistik for.

Både det kontaktløse Dankort og bedre sikkerhed på nettet har gjort livet surt for korttyvene, og i 2021 skærpes kravene til kundeautentifikation yderligere ved nethandel. 

 

Brug kontaktløst

Jeg kan kun opfordre folk til at bruge den kontaktløse funktion i deres kort, så pinkoden ikke kan aflures. De professionelle korttyve er kun interesserede i betalingskort, hvor de kender pinkoden, så de kan hæve kontanter i en hæveautomat,” forklarer Sune Gabelgård.

Misbrug af Dankort, hvor tyven var i fysisk besiddelse af kortet, tegnede sig for 16 mio. kr. i 2019 mod 28 mio. kr. året før.

Skaermbillede 2020 02 07 Kl 120739 Kilde: NETS

Brug for hjælp til cybersikkerhed og IT-kriminalitet

I Dansk Revision kan vi meget mere end regnskab. Kontakte os eller din lokale revisor. Ring på +45 44 35 61 00 eller vælg en mulighed herunder.

Book et møde - hos os er første møde altid gratis!

➤  Bliv kontaktet

➤  Book et møde

➤  Find din lokale revisor

 

Al information på www.danskrevision.dk er kun af generel karakter. Det kan ikke erstatte professionel rådgivning. Derfor bør indholdet heller ikke lægges til grund for økonomiske dispositioner.