Personalegoder - Hvordan beskattes personalegoder?


Du møder dem hver dag. Nogle af dem er skattepligtige, og andre får du med uden yderligere skatteberegning.

Mulighederne er mange, kreativiteten høj og listen lang, når begrebet personalegoder dukker op. Gratis sundhedstjek, frokostordning, uddannelse, bruttotrækordninger (bruttolønsordninger), fri bil, internet i privaten, ladestander, avis, arbejdstøj, vacciner, gratis vareprøver eller en arbejdsgiverbetalt pizza, når arbejdsdagen bliver længere end planlagt.


Lad os være helt ærlige overfor hinanden - dagen går bedre med en god kop kaffe, et stykke frisk frugt, en tur i fitness eller fordybet i en artikel om samfundets udvikling - enten online eller på papir. Personalegoder er med til at skabe en mere attraktiv arbejdsplads, og dermed tiltrække og fastholde dig og alle dine dygtige kolleger.

Men - for et sådant er der jo altid, når vi taler om beskatning - personalegoder er faktisk bare en form for løn, når SKAT kigger på det. Derfor er skattevæsnets udgangspunktet da også, at du skal beskattes af dine personalegoder. Der er heldigvis masser af undtagelser - faktisk i så mange, at vi har samlet det hele i en lille pjece på 53 sider.


Beskatningen af personalegoder sker til markedsværdien. Det vil sige, at beskatningen sker af personalegodets normale værdi. Det vil typisk være den værdi, som virksomheden betaler for det pågældende produkt eller den pågældende ydelse. Hvis et personalegode ligner en privat betaling af noget af privat karakter, skal du efterfølgende beskattes. Grænsen imellem private udgifter og personalegoder er dog ret flydende, men du har sikkert allerede nu gennemskuet, at der ikke er meget fidus i at modtage et personalegode, for så efterfølgende at blive beskattet af det. Så kunne du lige så godt have fået mere i løn…

… medmindre altså, at det kan være et område, hvor du så ikke skal svare AM-bidrag…

Kan du se, hvor vi vil hen? Det er undtagelse på undtagelse, og derfor går vi lidt i dybden med de indledende “øvelser” i forståelsen af personalegoder - resten kan du på let vis læse dig til i pjecen.

3 betingelser for et skattefrit personalegode

Der er personalegoder, der ikke bliver beskattet. Der er tre betingelser, der skal være opfyldt for, at der er tale om skattefri personalepleje:

  1. Personalegoderne skal være uden en væsentlig økonomisk værdi.

  2. Personalegoderne må kun være til rådighed på arbejdspladsen.

  3. Personalegoderne skal være stillet til rådighed for alle medarbejdere.

Igen er der en række undtagelser, idet eksempelvis en arbejdsgiverbetalt internetforbindelse er skattefri under den forudsætning, at medarbejderen skal kunne have fjernadgang til virksomhedens IT-platform. Er du medarbejder skal du altså - i al væsentlighed - kunne have adgang til de samme systemer i virksomheden, som hvis du var fysisk til stede. Kan du ikke det, så er der skattepligt på lige med fri telefon.

Væsentlig økonomisk værdi af et personalegode - på arbejdspladsen - for alle

Der vil altid være forskellige opfattelser af “væsentlig økonomisk værdi” (punkt 1 ovenfor), idet vi har forskellige behov, forhold og indkomst. Et sundhedstjek til 1.500 kroner er faktisk skattefrit for dig, hvis du bare lige har in mente, at tilbuddet skal gælde alle dine kolleger, og altså ikke kun din afdeling eller aldersgruppe.

Bagatelgrænse for arbejdsrelaterede personalegoder - tæl din frugt

Der findes en bagatelgrænse på 7.000 kroner (2024) for alle de goder, der svæver lidt rundt i det uvisse. Det drejer sig om personalegoder, hvor virksomheden stiller goderne til rådighed af hensyn til medarbejdernes arbejde. Det vil sige, at alle disse goder ikke skal beskattes, hvis markedsværdien ikke overstiger 7000 kroner for den enkelte medarbejder. Du kan selv spæde til med egenbetaling for at komme under grænsen, og det er dig som medarbejder, der har ansvaret overfor SKAT.

I bagatelgrænsen indgår ikke fri telefon, da den beskattes et andet sted. Og nej, du behøver ikke tælle frugten og kaffen op til markedsværdi; de er undtaget for beskatning.

Eksempler på ting, der kan falde ind under bagatelgrænsen for personalegoder kunne imidlertid være:

  • Vaccination - hvis den ikke kan undgås for at du kan passe dit arbejde i travle perioder.

  • Vareprøvning af din virksomheds nye produkter. Vær opmærksom på, at vi taler om vareprøvning og ikke vareprøver. Her gælder andre regler, idet du ikke bare frit kan hive ned fra virksomhedens hylder - i hvert tilfælde ikke i forhold til SKAT. Vi har tidligere skrevet om vareprøver, influencere og beskatning her.

  • Avis.

  • Forplejning ved overarbejde (pizzaen fra indledningen)

  • Beklædning - og her er der igen forskel, fordi decideret arbejdstøj (uniformer, sikkerhedssko, håndværkerbeklædning mm) regnes som arbejdsredskaber og ikke som et personalegode og dermed ikke som en del af bagatelgrænsen, hvorimod arbejdsgiverbetalt tøj til funktionærer, forsynet med logo, medregnes under bagatelgrænsen.

Personalegoder af “privat karakter”, beskattes fuldt ud. Det gælder eksempelvis børnepasning, tv-pakker, lydbogsabonnementer og medlemskab af et motionscenter. Men igen ingen beskatning, hvis motionscentret er placeret på din arbejdsplads og betalt af din arbejdsgiver - med adgang for alle naturligvis.

Personalegoder - gaver, egenbetaling, repræsentation mm.

Personalegoder står ikke som en selvstændig post, der overtrumfer alt andet, og der vil være masser af andre ting, at sætte sig ind i end det, vi har gennemgået her. Vær også opmærksom på gavers bagatelgrænser, julefrokoster, arrangementer, kunstklubber, egenbetaling/beskatning af eksempelvis fri bil samt når du spiser ude med kunder og/eller kolleger. Bare for at nævne et par eksempler.

 

Få overblikket over personalegoder

Gå i dybden med personalegoder og find ud af, hvor du og dine kolleger kan få hverdagen til at blive lidt bedre …

Vores magasin Personalegoder - skat og moms er et effektivt værktøj. Det er i et let læseligt sprog og med masser af gode eksempler.

 

Vil du vide mere om skat og beskatning?

Så gå på jagt i vores øvrige guides og publikationer her

Din lokale revisor har du forhåbentlig nummeret på, og ellers finder du det via den store, orange knap herunder.

Forrige
Forrige

Reglerne for skatte- og momsfradrag ved repræsentation 2024

Næste
Næste

Årets ultimative Bilmagasin er på gaden