Kontantforbuddet skærpes - Nu må du kun modtage 14.999 kr. i kontanter

Folketinget har for nylig vedtaget en skærpelse af forbuddet mod at modtage kontanter.

Det betyder, at erhvervsdrivende fra 1. marts 2024 nu kun må modtage 14.999 kroner i kontanter mod tidligere 19.999 kroner og før det 49.999 kroner.

Ifølge hvidvaskningsloven må erhvervsdrivende ikke tage imod større kontante betalinger.

I følge forbrugerombudsmanden, så har betalingsmodtagere som udgangspunkt pligt til at modtage kontant betaling i tidsrummet fra kl. 06.00 til kl. 22.00 - Dette med afsæt i betalingslovens § 81, stk. 1.
Det kan du læse mere om her

Ifølge hvidvaskloven må erhvervsdrivende ikke tage imod større kontante betalinger.
Den lov kan du hygge dig med her

Hvem gælder kontantforbuddet?

Kontantforbuddet gælder alle erhvervsdrivende, som ikke er omfattet af hvidvasklovens regler om bl.a. opbevaring af kundelegitimation og indberetning af (mistænkelige) transaktioner. Det betyder, at bl.a. pengeinstitutter, advokater og revisorer ikke er omfattet af kontantforbuddet, men de er så omfattet af hvidvaskningslovens skærpede indberetningsregler.

Kontantforbuddet gælder for langt størstedelen af vores kunder i Dansk Revision - dig og øvrige erhvervsdrivende såsom bil-, båd-, og campingforhandlere, elektronikforretninger, tøj- og vinbutikker samt detailhandlere i almindelighed.

Du kan ikke opdele betalingen og slippe for kontantforbuddet

Forbuddet betyder, at du som erhversdrivende ikke må modtage kontantbetalinger på 15.000 kroner eller derover, uanset om betalingen sker på én gang eller som flere betalinger, der er indbyrdes forbundne. Det betyder, at du ikke kan komme uden om forbuddet ved at dele en betaling op i flere rater. Hvis der reelt er tale om én betaling, som man blot modtager ad flere omgange, gælder forbuddet altså stadig.

Forbuddet betyder eksempelvis, at en forhandler af cykler, som sælger en cykel for 19.000 kroner, nu ikke kan modtage købesummen i kontanter efter 1. marts 2024. Forhandleren må i stedet bede kunden om at overføre beløbet via sin bank, betale med dankort eller lignende.

Bøde for overtrædelse af kontantforbuddet

Vær opmærksom på, at bøden for overtrædelse af kontantforbuddet er minimum på 10.000 kroner, og ellers 25% af det beløb, der er modtaget over beløbsgrænsen på 15.000 kroner.

 
Forrige
Forrige

Hvornår skal årsrapporten indsendes, og hvad skal årsrapporten indeholde?

Næste
Næste

Vi skal tidsregistere - nye regler for registrering af arbejdstid