Udgivelsesdato: 9. august 2019

Konkursrekord i 2019

Starten af juli varslede nye data på antallet af konkurser i dansk erhvervsliv, og endnu engang blev der sat konkursrekord med 4.450 konkurser i første halvår af 2019 mod 3.322 i første halvår af 2018.

Antallet af konkurser nåede således nye højder i første halvdel af 2019, men kigger man dybere i tallene gemmer de på gode nyheder. Antallet af konkurser i reelt aktive virksomheder stiger nemlig ikke.

 

konkurs (1)

Konkurstallets himmelflugt skyldes i overvejende grad én ting – såkaldte nulvirksomheder, der bedst kan beskrives, som virksomheder, der ganske vist eksisterer på papiret, men som ikke har nogen nævneværdig aktivitet. Ingen ansatte og en omsætning under en million kroner.

” Ser vi nærmere på tallene, tegner der sig et tydeligt billede af, at nulvirksomheder er hovedårsagen til de skyhøje konkurstal, mens konkurser i reelt aktive virksomheder ligger på et konstant niveau,” siger adm. direktør i eStatistik Kent Nielsen.

I andet kvartal 2019 stod nulvirksomhederne for 70 procent af alle konkurser. Nulvirksomhederne havde en gennemsnitlig omsætning året før konkurs på 55.000 kroner.

Læs også vores tidligere nyhed om konkursrekord i 2018.

 

Gode nyheder fra byggeriet 

Byggeriet er en af de brancher, som kan hente gode nyheder ved at kigge dybere i konkurstallene, fortæller direktør hos FSR – danske revisorer, Tom Vile Jensen:

Ser du på det samlede antal konkurser i byggeriet, har der siden 2015 været en stigende tendens, hvilket umiddelbart ligner dårlige nyheder for en branche, der set udefra har fuldt blus under kedlerne. Men den stigning er altså drevet af nulvirksomhederne. Ser du alene på de reelt aktive virksomheder i branchen, så er der gode nyheder at finde. Antallet af reelle konkurser har nemlig været faldende det seneste år.

 

Færre reelle konkurser end for 10 år siden

Ser vi på - tværs af alle brancher - 10 år tilbage på 2. kvartal 2009 er konkurstallet i reelt aktive virksomheder er faldet med 28 procent i perioden.

Faldet er sket over en bred kam i alle brancher, men nogle brancher udmærker sig ved at have markant færre konkurser nu end for ti år siden.
Et eksempel er, som nævnt, ’Bygge og anlæg’, hvor antallet af konkurser hos aktive virksomheder fra 2. kvartal 2009 til 2. kvartal 2019 er faldet 41 procent. Et andet eksempel er ’Finansiering, ejendomshandel mv.’, hvor antallet af konkurser hos aktive virksomheder er faldet med 82 procent de sidste ti år.

Der er også nogle få brancher, hvor konkurstallet hos aktive virksomheder er steget i de sidste ti år. Et eksempel er ’Hoteller og restauranter’, der har haft en konkursvækst på 40 procent.

Du kan læse den samlede analyse her og fordybe dig i tallene bag artiklen.

Kilde: FSR - danske revisorer

 

➤  Kontakt os direkte, så finder vi den rette rådgiver til dig.

➤  Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv løbende opdateret.

➤ Ny kunde? - Hos Dansk Revision er første møde altid gratis!

 


Indholdet på www.danskrevision.dk er kun ment som information af generel karakter, og det kan derfor ikke erstatte professionel rådgivning. Derfor bør indholdet heller ikke lægges til grund for økonomiske dispositioner.