Udgivelsesdato: 14. januar 2020

Antallet er nystiftede selskaber styrtdykker, mens konkurserne stiger.

Nye tal fra Experian viser, at der i 2019 blev stiftet 4.136 færre nye selskaber end året før. Det er et dyk på cirka 11 procent i forhold til 2018.

Hovedårsagen menes at være, at den såkaldte IVS-ordning ikke længere findes. Iværksætterselskabet - IVS-selskabsformen - blev afskaffet med en ændring af selskabsloven 9. april 2019. Hermed ophørte en æra, hvor det var muligt at starte et selskab op med en selskabskapital på 1 krone.

 

Graph 3033203 640

Iværksætterselskabsformen blev indført i 2013 og afskaffet igen i 2019, da der opstod politisk bekymring for selskabsformen - ikke for iværksætterriet generelt, men primært på grund af mulighederne for misbrug. Eksempelvis havde IVS´erne oparbejdet en gæld til det offentlige på sammenlagt 700 millioner kroner. Det anslås, at der blev oprettet mere end 50.000 iværksætterselskaber. 

➤ Du kan læse mere om afskaffelse af IVS her

 

Antallet af nye selskaber falder

Nye tal viser, at antallet af nyetablerede virksomheder er faldet med mere end 15 procent i december 2019 og tæt på 25 procent i fjerde kvartal sidste år, hvis man sammenligner med 2018. Det viser nye tal fra kreditanalyseselskabet Experian, og i Dansk Erhverv tilskriver man en del af faldet, at IVS-ordningen er ophørt.

”Der er ingen tvivl om, at der var en del snyderi på området. Men i stedet for at se på, hvordan man får bugt med snyderiet, så valgte man helt at afskaffe selskabsformen. Det er rent ud sagt brandærgerligt, for tilbage står, at Danmark nu igen er et af de dyreste lande at etablere selskaber i. Det ikke godt for hverken vores konkurrenceevne eller for vores iværksætterkultur,” siger Jasmina Pless, chefkonsulent for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv.

➤ Få hjælp til omregistrering af dit IVS her

 

Konkurserne stiger

Hvor antallet af nye selskaber falder, så er konkurser blandt danske virksomheder steget med hele 35 procent, hvis man kigger på tallene fra fra 2017 til 2019.

Iværksætterselskaber tegner sig for en forholdsmæssig stor del af konkurserne, og det kan især læses af december-tallene, hvor godt 40 procent af de i alt 8.520 konkurser var et Iværksætterselskab.

At den ellers så populære selskabsform nu tager et dyk er ikke nødvendigvis en negativ ting, påpeger Bo Rasmussen, der er nordisk salgsdirektør hos Experian. Det er Experian, der står bag tallene og Bo Rasmussen fortæller i en pressemeddelelse, at IVS-ordningen jo netop var ment som en mulighed for at stifte selskab, uden at man skulle leve op til kapitalkravet for ApS på de dengang 50.000 kroner:

"Så selvom der stadig er tid at løbe på for ejerne af IVS’er, virker det til, at mange har valgt at lukke selskabet ned i stedet for at trække processen ud, hvis de allerede nu vurderer, at de ikke kommer til at rejse den krævede kapital inden deadline. En konkurs kan selvfølgelig være trist for den enkelte virksomhed, men i et samfundsmæssigt perspektiv kan det være en sund udvikling, da det giver plads til virksomheder med en – måske – mere levedygtig forretningsidé eller -model".

➤ Læs mere om, hvordan du omdanne et IVS til ApS

 

Fokus på reelle ejere medvirker til tallene

Erhvervsstyrelsen har siden 2018 haft fokus på virksomheders registrering af reelle ejere eller manglen på samme. Det har betydet, at en stor del virksomheder, herunder IVS’er, er blevet begæret tvangsopløst af denne grund – og det giver også udslag i konkursstatistikkerne.

➤ Læs mere om nye regler for reelle ejere

 

årsregnskabslov

 

FAKTA OM SELSKABSFORMER

Selskabsstruktur Tabel

 Kilde: smvguiden.dk

 

Ingen enighed, men hjælp at hente

Der er således ikke helt enighed om Iværksætterselskabets fortræffeligheder, hvis vi kigger på tallene alene, til gengæld vil vi meget gerne hjælpe dine iværksætterdrømme i gang.

Ring på +45 44 35 61 00 eller vælg en mulighed herunder.

Book et møde - hos os er første møde altid gratis!

➤  Bliv kontaktet

➤  Book et møde

➤  Find din lokale revisor

 

Vær på forkant!

Vi holder dig løbende opdateret om iværksætteri, regler og lovgivningsmæssige tiltag, der har betydning for dig- tilmeld dig vores nyhedsmail.

➤  Modtag værdifuld information og gavnlig indsigt

 

Al information på www.danskrevision.dk er kun af generel karakter. Det kan ikke erstatte professionel rådgivning. Derfor bør indholdet heller ikke lægges til grund for økonomiske dispositioner.