Udfasning af pengesedler pr. 31. maj

Nationalbanken har i samråd med erhvervsministeren besluttet at udfase 1000-kronesedlen med udgangen af maj måned.

Udfasningen gælder alle tusindkronesedler, uanset hvornår de er udstedt. Det bliver dermed ikke muligt betale med 1000-kronesedler efter den 31. maj 2025. Samtidig bliver alle øvrige pengesedler udstedt før 2009 udfaset. Det gælder alle serierne fra 1997 og tidligere f.eks. 50-, 100-, 200-. og 500-kronerssedlerne med portrætter og kirkekunst.

Hidtil har man kunnet bruge sedler udstedt helt tilbage fra 1944, kun et år før den store formuekontrol og pengeombytning, der blev gennemført efter den tyske besættelse af Danmark.

De ældre serier trænger til at blive skiftet ud for at øge sikkerheden og gøre forsøg på falskmønteri mere vanskeligt. Når det gælder 1000-kronesedlen, handler det endvidere om at undgå skattesnyd og andre former for hvidvask. 1000-kronesedlen giver også en del besvær i f.eks. detailhandlen, som nu slipper for at give tilbage på den store seddel.

Nationalbanken mener, at 1000-kronesedlen ikke er nødvendig i dagligdagen på grund af ændrede betalingsmønstre.

Læs nærmere om udfasningen af 1000-kronesedlen og de ældre serier på Nationalbankens hjemmeside, hvor du finder billeder af alle de gamle sedler, så du og dit personale kan genkende dem.

Efter den 31. maj 2025

Kun pengesedler i den nyeste serie – den med broer og oldtidsfund - vil fortsat være gyldige efter den 31. maj 2025.

Hvis du som erhvervsdrivende har modtaget pengesedler til udfasning op mod den 31. maj, kan du i en kortere periode indløse disse. Nationalbanken har på deres hjemmeside beskrevet, hvordan det kan ske.

Kontantforbuddet gælder uændret trods udfasningen af den største seddel. Det vil fortsat være ulovligt for forretningsdrivende at modtage mere end 14.999,50 kr. i kontanter.

Forrige
Forrige

Det er ikke vores sponsorbeløb, der gør forskellen, men at nogen tror på dig

Næste
Næste

Sidste frist for at ændre årsopgørelsen