Covid-19: Slut med at bruge skattekontoen til opsparing

Regeringen har netop fremsat et lovforslag om, at beløbsgrænsen på skattekontoen nedsættes fra 350 millioner kroner til de “normale” 200.000 kroner allerede fra 15. juni 2022.

Efter kort tid med Covid-19 vedtog Folketinget, at udbetalingsgrænsen på skattekontoen skulle hæves fra de altid gældende 200.000 kroner til 100 milliarder kroner. Det skete med virkning fra 7. maj 2020 og gjaldt frem til 31. januar 2022. Siden 1. februar 2022 har din virksomhed, uanset størrelse, så haft mulighed for at have et indestående på skattekontoen på indtil 350 millioner kroner.

Ordningen med de relativt store indskud skulle oprindeligt have løbet frem til 1. maj 2023, men det er formentligt slut inden for kort tid, da regeringen med lovforslaget fører beløbsgrænsen tilbage til tiden fra før Corona-lovgivningen. Udbetalingsgrænsen var før Covid-19 på 200.000 kroner, og SKAT er normalt ikke rundhåndet med dispensationer til at forhøje udbetalingsgrænsen på skattekontoen.

Tilbage i starten af 2020 da Covid-19 gjorde sit indtog i Danmark, blev der vedtaget en række kompensationsordninger for kultur- og erhvervslivet. Der blev blandt andet indført momslån og udskydelse af diverse frister for både indberetninger og indbetalinger. I den forbindelse blev det også vedtaget at hæve skattekontoens udbetalingsgrænse med et anseligt beløb.

De forskellige kompensationsordninger, lånemuligheder og udskydelse af betalinger gjorde, at en del virksomheder havde en markant overskudslikviditet, og samtidig kunne staten godt bruge den likviditet. For at undgå negative renter satte mange virksomheder, helt efter den oprindelige tanke, penge ind på skattekontoen.

Undgå negative renter

Nu er vi så i 2022, og det fremgår her af bemærkningerne til lovforslaget, at det er begrundet med, at ordningen er blevet brugt til at undgå at betale negative bankrenter, da virksomhederne ikke kun har foretaget indsætninger på de respektive skattekonti til dækning af fremtidige betalinger af skat og moms, men helt generelt har indbetalt overskydende likviditet på skattekontoen - helt i tråd med tanken bag, der jo netop skulle sikre hjælp til virksomhederne under Covid-19.

De ekstra indeståender betyder så, at der ved udgangen af januar 2022 var et samlet indestående på ca. 47 milliarder kroner, som ikke kunne forklares med kommende betalinger, og regeringen mener, at tiden er til, at det ikke længere skal være muligt at have de store beløb stående på skattekontoen, og virksomhederne bør bruge banker og andre muligheder for placering af likvide midler.

Det bliver altså ikke længere muligt at have større beløb stående til 0 procent på skattekontoen efter den 14. juni 2022, hvor det vil være den almindelige beløbsgrænse på 200.000 kroner, der gælder jævnfør opkrævningslovens § 16 c, stk. 5, 2. pkt.

Vi anser det for meget sandsyndligt, at lovforslaget bliver vedtaget. Så har din virksomhed store beløb stående på skattekontoen, så kan du allerede nu begynde at overveje, hvor og hvordan du vil placere pengene, når SKAT medio uge 24 udbetaler indestående beløb over 200.000 kroner.

Skattekontoens udbetalingsgrænse

Skattekontoens udbetalingsgrænse er groft sagt den grænse, der afgør, om SKAT udbetaler penge til dig. Der kan være andre årsager til, at SKAT vil vælge at tilbageholde dine penge, men under normale omstændigheder vil alle tilgodehavender over 200 kroner blive udbetalt, hvis du ikke selv har sat en udbetalingsgrænse.

En positiv saldo på Skattekontoen udbetales til din virksomheds NemKonto inden for fem hverdage. Det skyldes en bestemmelse i opkrævningsloven, der siger, at myndigheder, herunder SKAT, ikke må beholde din virksomheds penge i mere end fem hverdage. For at undgå en tilbagebetaling, skal du selv hæve udbetalingsgrænsen, fordi du ellers vil få penge retur inden for netop fem hverdage.

Vi forventer, at udbetalingsgrænsen automatisk vil blive sat 0 kroner igen den 15. juni 2022, hvis du har en udbetalingsgrænse, der er fastsat højere end 200.000 kroner. Hvis du selv har fastsat en udbetalingsgrænse på din skattekonto, og din fastsatte udbetalingsgrænse på skattekontoen er 200.000 kroner eller lavere, vil den gælde som hidtil.

Hvis du fortsat ønsker en udbetalingsgrænse efter den 15. juni 2022, og har du eller din virksomhed en fastsat en udbetalingsgrænse på over 200.000 kroner, så skal der sættes en ny udbetalingsgrænse inden for de gældende regler.
Læs mere om skattekontoen her

 
 
Forrige
Forrige

Slut med momsfritagelse på udlejning af bolig

Næste
Næste

Årsregnskabsloven - Nye regler om erklæringspligt og revision