En del undervisning bliver nu momspligtigt

Holdundervisning bliver nu momspligtigt, idet den danske praksis om momsfritaget undervisning ikke er i overensstemmelse med EU-Domstolens fortolkning.

Det vil få konsekvenser for blandt andet fitnesscentre, foreninger, aftenskoler og køreskoler, men også andre undervisningsudbydere vil blive berørt.

Folketinget har vedtaget et lovforslag, der betyder, at en del undervisning, der hidtil har været fritaget for moms, fremover bliver omfattet af momspligt. Lovændringen skyldes, at den danske fortolkning af begrebet momsfri ”skoleundervisning” er i strid med EU-domstolens praksis.

Ifølge momslovens § 13, stk. 1, nr. 3 er visse undervisningsydelser momsfritaget. Fritagelsen omfatter bl.a. skoleundervisning og undervisning på videregående uddannelsesinstitutioner, faglig uddannelse, omskoling m.v. samt levering af varer og ydelser med nær tilknytning hertil. Momsfritagelsen omfatter ikke kursusvirksomhed, der drives med gevinst for øje, og som primært retter sig mod virksomheder og institutioner mv.

Dansk praksis på området i strid med EU

Den nuværende danske fortolkning af fritagelsesbestemmelsen betyder, at undervisning i sprog, musik, legemsøvelser, håndarbejde m.v. anses for at være momsfritaget skoleundervisning, og som følge af den fortolkning er blandt andet holdundervisning i fitnesscentre mv. til private momsfritaget, hvis ydelserne indeholder et væsentligt element af undervisning.

Der er bare et lille men, at den danske fortolkning er i strid med EU-domstolens praksis. Det fremgår af den afgørelse EU-Domstolen har afsagt ved sag C-449/17, hvor det nu er fastslået, at køreskoleundervisning til erhvervelse af kørekort til kategori B (almindelig bil) og kategori C (lille lastbil) ikke er omfattet af begrebet ”skoleundervisning” og er derfor ikke momsfritaget. Den danske praksis er derfor i strid med EU-Domstolens praksis.

Hvem berøres af lovforslaget?

Ifølge bemærkningerne til lovforslaget vil det betyde, at nogle undervisere går fra at levere momsfri undervisning til at levere momspligtig undervisning.

Vi forventer, at køreskoler og fitnesscentre, som i dag leverer momsfri holdundervisning, bliver berørt, men aftenskoler med undervisning i sprog, musik m.v. samt almennyttige foreninger, der udbyder fitness træning kan også blive berørte. Den præcise rækkevidde af lovændringen kendes ikke endnu.

Ikrafttrædelse

Skattestyrelsen offentliggør senere et styresignal, hvor ændringerne af betydning for praksis beskrives nærmere samt hvornår praksisændringen gælder fra. Vi følger naturligvis grundigt med. og giver dig en nyhedsopdatering, når vi ved mere.
Du kan tilmelde dig vores nyheder her

Lovforslagets bemærkninger kan læses i sin helhed på følgende link

 
 
Forrige
Forrige

Det er slut med rentefri efterangivelse af moms og afgifter

Næste
Næste

Covid-19: Åbent for slutafregning for lønkompensation