Ferieloven - Den nye ferielov

Den nye ferielov er trådt i kraft - det skete 1. september 2020 efter godt to års forberedelse og en længere overgangsperiode. Den nye ferielov betyder, at vi nu får et nyt ferieår, idet optjening af ferie fremover sker årligt i perioden 1. september – 31. august, mod tidligere kalenderåret.

Den nye ferielov blev til på baggrund af en udtalelse fra EU-Kommissionen i april 2015 om, at den lange tidsmæssige forskydning mellem optjening og afholdelse af ferie var i strid med EUs Arbejdstidsdirektiv.

 

Den nye ferielov trådte i kraft 1. september 2020, mens overgangsordningen allerede trådte i kraft 1. september 2019. Den nye ferielov ændrede det grundlæggende princip om den tidsmæssigt lange forskydning mellem optjening og afholdelse af ferie. Den nye ferielov betyder, at vi nu får et nyt ferieår, idet optjening af ferie fremover sker årligt i perioden 1. september – 31. august.

Der optjenes stadig 2,08 feriedage for hver måned, og fremover vil afholdelse af ferie kunne ske måneden efter, at dagene er optjent. De optjente feriedage vil fremover kunne afholdes over en 15 måneders periode, nemlig fra 1. oktober – 31. december det følgende år.

Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler

De opsparede feriemidler for overgangsperioden til den nye ferielov optjent i perioden 1. september 2019 – 31. august 2020 skal indberettes til den nye fond, som formelt hedder ”Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler”.

Vi har udarbejdet en tjeklisten med 10 korte spørgsmål, der hjælper dig og din virksomhed til at sikre, at de korrekte beløb indberettes og sidenhen indbetales til Fonden for hver enkelt medarbejder. Tjeklisten kan udfyldes online for hver enkelt medarbejder og dernæst gemmes som dokumentation.

Få vores tjeklist Tjekliste til indberetning af opsparede feriemidler til Fond en for Lønmodtagernes Feriemidler

Vi kan ikke planlægge din ferie, men vi kan hjælpe dig med at administrere den

Overførsel af feriedage pr. 1. oktober 2020

Der er en særregel for overgangen mellem de to love, hvorefter ferie efter den gældende lov kan afholdes inden 30. september 2020, selvom den nye ferielov er trådt i kraft 1. september 2020. Overførsel af restferie til den nye ferielov skal derfor ske pr. 1. oktober 2020.

Overførsel af feriedage henholdsvis pr. 1. maj 2020 og pr. 1. oktober 2020 skal opgøres og dokumenteres for hver medarbejder. På denne måde er både arbejdsgiver og medarbejder helt sikre på, hvor mange dage, der overføres mellem perioderne, og hvor mange feriedage, hver medarbejder har tilbage. De fleste lønsystemer har moduler, der holder styr på optjente og afholdte feriedage. Dette kan være en stor hjælp for virksomheder og medarbejdere her i 2020 og fremadrettet.

Vær opmærksom på ”den sjette ferieuge” i 2020

Feriefridage (den sjette ferieuge) er ikke omfattet af ferieloven, men følger ansættelseskontrakter og/eller overenskomster. For nogle optjenes feriefridagene på samme måde, som feriedage optjenes efter ferieloven. Det vil således være op til hver virksomhed at få aftalt, hvordan feriefridagene fremover skal optjenes og afholdes. Det skal aftales i løbet af 2020.

Indberetning til ny fond: Forvaltning og administration af tilgodehavende feriemidler

Ændringen fra forskudt ferie til samtidighedsferie resulterer i, at der for et enkelt år vil ske optjening af dobbelt så meget ferie, som Ferieloven foreskriver. De skyldige feriepenge optjent i overgangsåret indberettes til en ny fond under Arbejdsmarkedets Tillægspension ATP kaldet ”Forvaltning og administration af tilgodehavende feriemidler”.

Restferie

Det skal sikres, at ikke-afholdt restferie efter den gamle ferielov overføres til afholdelse efter de nye regler efter 1. september 2020. I bør derfor pr. 31. august 2020 opgøre restferie i dage og i beløb for hver enkelt medarbejder og aftale med medarbejderen, om dagene overføres til afholdelse efter den nye ferielov eller eventuelt udbetales. Afholdelse af restferie efter den gamle ferielov skal ske senest 30. september 2020.

Ferie og lønkompensationsordningen

Har virksomheden gjort brug af lønkompensationsordningen under COVID19-hjælpepakken for perioden 9. marts – 8. juli 2020, er der krav om, at medarbejderen skal afholde 5 feriedage. Har medarbejderen ikke feriedage, eller er der aftalt anden form for fri, fx afspadsering, tæller disse dage ikke som feriedage. Når restferien opgøres hhv. pr. 31. august 2020 eller 30. september 2020, skal virksomheden derfor sikre, at opgørelsen af dagene stemmer overens med kravene i lønkompensationsordningen, skulle virksomheden have fået tilskud under denne ordning. Har virksomheden gjort brug af lønkompensationsordningen for perioden 9. juli – 29. august 2020, vil medarbejderen skulle afholde i alt 21 fridage i denne periode. De første 15 dage vil skulle være feriedage. Disse dage er derfor ikke restferie for medarbejderen, når den gamle ferielov udløber.

Samme antal feriedage, men tab af likviditet

Den nye ferielov betyder blandt andet, at arbejdsgiverne i overgangsperioden kan opleve et likviditetstab. Til gengæld vil de fleste virksomheder opleve, at feriepenge-forpligtelserne på sigt bliver mindre, end de er i dag.

Den nye ferielov betyder ikke, at der kommer flere feriedage. Medarbejdere vil også fremover have ret til 25 feriedage på et år, svarende til fem ugers ferie ved en fem-dages arbejdsuge.

 
overbliksmodel_498x280.jpg

Gavnlige links om den nye ferielov

I publikationen om Overgangsregler mv. gennemgår vi blandt andet udbetaling af ferietillæg, feriefridage, den generelle overgangsordning, indbetaling og/eller indberetning til Fonden (Forvaltning og administration af tilgodehavende feriemidler) mv.

Den nye ferielov - overgangsregler mv.

I publikationen om regnskabsmæssig behandling gennemgår vi opgørelsesmetoder samt regnskabsmæssige forpligtelser. Vi giver dig derudover eksempler på opgørelse af feriepengeforpligtelser til henholdsvis direktør og funktionær.

Den nye ferielov - regnskabsmæssig behandling

Vores eksperter fortæller i bladet Revision og Regnskabsvæsen om regelgrundlag, overgangen mellem den gældende lov og den nye ferielov samt om årsregnskabsloven og den regnskabsmæssige behandling i forhold til årsregnskabsloven.

Den nye ferielov 2020 - Artikel i Revision og Regnskabsvæsen

Dansk Revision er en landsdækkende kæde med 28 kontorer og over 450 revisorer og medarbejdere fordelt over hele Danmark. Vi kender til ferieloven og administration af ferie. Vi hjælper dig med at vedligeholde systemer og sørge for, at alt bliver indberettet korrekt og til tiden.

Ferie er meget værd, men nærvær er mere værd.