Elafgiften er nedsat med 14 øre pr. kWh fra den 1. juli 2022

Elafgiften er nedsat, og det betyder selvfølgelig en besparelse på din og din virksomheds elregning, men det betyder også, at momsregistrerede virksomheder, der er berettiget til godtgørelse af elafgift, skal anvende en lavere sats ved beregning af godtgørelsen på momsangivelsen.

Fra 1. juli 2022 er elafgiften blevet nedsat fra 90,3 øre pr. kWh til 76,3 øre pr. kWh. En kilowatt strøm er med andre ord blevet 14 øre billigere - før moms. Folketinget har ved samme lejlighed vedtaget at nedsætte elafgiften yderligere frem mod 2030 - dog knapt så meget.

Folketinget har vedtaget et lovforslag, der betyder, at elafgiften er blevet nedsat som følge af de stigende elpriser. Baggrunden for lovforslaget er, at et flertal i Folketinget ønsker at øge elektrificeringen i Danmark generelt.



Nedsættelse af elafgiften

Elafgiften udgjorde 90,3 øre pr. kWh indtil 30. juni 2022 og nedsættes med 14 øre pr. kWh til 76,3 øre pr. kWh fra den 1. juli 2022.

Dertil kommer en yderligere gradvis nedsættelse af elafgiften frem mod 2030, hvor den vil udgøre 62,9 øre pr. kWh.

Nedsættelsen har som hovedregel ikke nogen betydning for de momsregistrerede virksomheder, da de får godtgjort elafgiften via momsangivelsen.

Private husholdninger og virksomheder, der ikke har fradrag for momsen eller kun delvis fradragsret, opnår en besparelse svarende til afgiftsnedsættelsen på den del af elafgiften, der kan henføres til ikke-momspligtige aktiviteter.

Liberale erhverv såsom advokater, revisorer, arkitekter, ingeniører m.v. opnår også en besparelse nu og året ud, til disse fra 1. januar 2023 bliver omfattet af de samme regler som øvrige momsregistrerede virksomheder.

 

Godtgørelse af energiafgifter 2022

Du betaler energiafgift og vandafgift til din leverandør, når du køber energiprodukter som eksempelvis el, naturgas, olie eller vand. Momsregistrerede virksomheder kan få fradrag for nogle af disse afgifter, men kun til visse formål.

Du kan se de nuværende og fremtidige energiafgifter her

 
 
Forrige
Forrige

NemID lukker og slukker snart ved handel på nettet

Næste
Næste

Undgå fængselsstraf når du handler med aktier, obligationer mm.