Hvordan beskattes aktiegevinster?

Elsker du simpelthen at handle med aktier, eller er du bare gået med på aktiebølgen?

Så skal du huske at være opmærksom på - de ikke helt ukomplicerede - regler om beskatning af aktiegevinster.

Du kan selv gøre det.

Alle kan gøre det.

Flere og flere gør det – både nationalt og globalt.

Vi taler om at investere i, og handle med, aktier. Det har nemlig aldrig været lettere, og det kræver blot, at du har en ganske almindelig smartphone. Der er dog en række faldgruber at være opmærksom på. Blandt andet vedrørende beskatning og indbretningspligt. Vi dykker ned i nogle af svarene om aktier og aktiegevinster i denne nyhed.

Hvem har ansvaret for at SKAT får oplysningerne om aktiekøb?

Lad os starte med, hvordan du handler - og hvor du handler med aktier. For når du handler med aktier og værdipapirer, har du nemlig flere muligheder.

Hvis du gør som de fleste danskere, så foretager du dine handler via en dansk bank. Banken indberetter herefter køb og salg til SKAT – næsten helt per automatik.

Går du derimod på eventyr og handler via udenlandske handelsplatforme, så skal du selv sørge for at registrere købet hos SKAT.

“Det er dig selv, der står med ansvaret for,
at SKAT får de rigtige oplysninger”

Dennis Mielcke, Partner, Statsautoriseret revisor Dansk Revision Hillerød

Aktiehandel via et reguleret marked

Handler du aktier via en dansk bank eller en dansk investeringsforening, så indberettes køb og salg oftest automatisk til SKAT, hvis der er tale om beviser i investeringsforeninger og aktier optaget til handel på et såkaldt reguleret marked. Aktier, der er optaget til handel på et reguleret marked hed tidligere børsnoterede aktier.

Der er forskel på, om du handler inden for EU/EØS eller udenfor. Handler du udenfor Danmark/EU/EØS, gælder der andre regler.

Regulerede markeder i Danmark er Nasdaq OMX Copenhagen A/S (XCSE) - (det tidligere Københavns Fondsbørs), og regulerede markeder inden for EU/EØS er de papirer, der fremgår af den godkendte liste fra den uafhængige komité af finansielle tilsynsmyndigheder i Europa, CESR. Du kan finde og søge i MiFID-databasen her

Det er stadig dit ansvar, at oplysningerne er korrekte, og derfor er det en god ide, at du lige tjekker op hos SKAT, hvor beregningssystemet i TastSelv kan beregne nogle af oplysningerne og viser de oplysninger, du eller andre har lagt ind i systemet.

Vær opmærksom på de aktuelle frister for rettelser til årsopgørelsen.

Aktiehandel med unoterede aktier

Aktier, der ikke er optaget til handel på et reguleret marked, hed tidligere unoterede aktier, og handler du med unoterede aktier skal du selv beregne beskatningsgrundlaget og oplyse dette i årsopgørelsen. Et eksempel på unoterede aktier er Nasdaq First North, der trods registrerring i NASDAQ OMX, ikke i skattemæssig henseende anses for et reguleret marked

Ved unoterede aktier skal du selv sørge for at registrere købet hos SKAT senest 1. juli i det efterfølgende år efter aktiekøbet. Undlader du at gøre dette, kan du ikke få fradrag for et eventuelt tab.

Hvad er reglerne for køb og salg af aktier

Reglerne for køb og salg af aktier er forskellige, og der er nok at kigge ind i, når vi taler om blandt andet fradrag for et eventuelt tab eller betaling af skat af en eventuel gevinst. Der er undtagelser, hvis du har købt dine aktier inden 1. januar 2006, og der er forskellige regler for regulerede og uregulerede markeder.

Du kan således ikke bare tage indtægter og udgifter og derfra regne dig frem til beskatningen. Du kan finde mere information om regler for fradrag for tab på aktier her

 
Forrige
Forrige

Hvad skal min virksomhed og jeg være opmærksom på i forbindelse med årsskiftet?

Næste
Næste

Corona slutafregning, momslån og indberetning af moms