Hvilket land beskatter dig, når du arbejder i udlandet?

Hvis du går med tanker om at arbejde i udlandet eller flytte til udlandet for at arbejde, så er der en række regler at være opmærksom på, når vi taler om skat og indkomstskat i udlandet.

Især er det vigtig at undgå dobbeltbeskatning. Vi synes i hvert tilfælde, at det er ærgerligt at arbejde hårdt for sine drømme, og så ende med at blive beskattet dobbelt - og reglerne er ikke altid lette …

 

Du bliver som udgangspunkt beskattet og betaler skat i Danmark, hvis du bor og arbejder her. Det er jo ret nemt. Omvendt kan vi med det samme afsløre, at det ikke forholder sig helt så enkelt, for der er faktisk ingen EU-dækkende regler, der siger, hvordan EU-borgere der bor, arbejder eller opholder sig uden for deres hjemlande, skal beskattes af deres indkomst.


Selvom der ikke er nogen EU-dækkende regler for indkomstbeskatning, hvis du arbejder eller bor og arbejder i udlandet, så er der alligevel en række ligheder og ”normaliteter”.

Normalt kan det land, hvor du er “skattemæssigt bosiddende”, beskatte din samlede – lad os kalde det: globale indkomst. Her taler vi om al den indkomst, du måtte have haft; herunder løn, pensioner, andre goder, indkomst fra ejendom eller fra andre kilder samt kapitalgevinster fra salg af ejendom. Det gælder fra alle lande i hele verden.

Forskellige definitioner af skattemæssig bopæl

Og det hele er ikke helt let, for hvert land har også sin egen definition af “skattemæssigt bosiddende” - altså af din skattemæssig bopæl, og hvis du allerede nu tænker, at du er ved at give op, så kan du med fordel scrolle ned til bunden og finde enten dit lokale skattekontor eller din lokale revisor.

Er du stadig med, og vil høre mere om din skattemæssige bopæl, så kan vi fortælle, at du normalvis vil:

  • Blive betragtet som skattemæssigt hjemmehørende i det land, hvor du opholder dig mere end 6 måneder om året.

  • Forblive skattemæssigt hjemmehørende i dit hjemland, hvis du opholder dig mindre end 6 måneder om året i et andet EU-land.

Vær på forkant og undgå dobbeltbeskatning

Vær særligt opmærksom på, at to lande rent faktisk kan betragte dig som skattemæssigt hjemmehørende på samme tid. Det vil så betyde, at begge lande kan kræve, at du betaler skat af din samlede, ”globale indkomst”. Heldigvis har mange lande såkaldte dobbeltbeskatningsoverenskomster, der betyder, at du kan undgå dobbeltbeskatning.

Du kan læse de enkelte aftaler her.

Hvis du ikke kan finde en løsning, eller hvis din situation er særlig kompliceret, kan du kontakte de respektive skattemyndigheder direkte eller finde din lokale revisor, der så kan hjælpe dig med den globale formalia.

Udstationerede arbejdere/jobsøgende kan risikere dobbeltbeskatning

Hvis du er udstationeret i udlandet i en begrænset periode eller jobsøgende i udlandet, kan du blive betragtet som dobbelt skattepligtig og dermed skattepligtig i dit hjemland også, selvom du opholder dig i udlandet i mere end 6 måneder.

Det kan ske, hvis du beholder din faste bopæl i dit hjemland, og dine personlige og økonomiske bånd til det land er stærkere. I disse tilfælde kan du opleve, at dit værtsland (altså det land, du bor og/eller tidligere har arbejdet i), også beskatter dig.

Vær i øvrigt opmærksom på, at uanset om du fortsat er bosat i dit hjemland eller ej, kan hjemlandet beskatte relevant indkomst - f.eks. fra fast ejendom.

Der er ikke rigtig nogen god grund til, at din indkomst bliver beskattet to gange - især hvis det ikke er nødvendigt, og derfor er det bare vigtigt at sætte sig godt ind i reglerne; især fordi, der ret ofte findes løsninger på at undgå dobbeltbeskatning.

Fiktivt skattemæssigt opholdssted - grænsependlere

I henhold til nogle dobbeltbeskatningsaftaler, vil det land, hvor du tjener hele, eller næsten hele, din indkomst, behandle dig som skattemæssigt hjemmehørende, selvom du ikke bor der. Denne status som fiktiv skatteborger gives af nogle lande til grænsependlere.

I henhold til EU-reglerne har hvert land stadig et vist spillerum til at bestemme, hvor stor en procentdel af din indkomst, der repræsenterer ”næsten hele din indkomst”, og uanset om det land, hvor du tjener hele eller næsten hele din indkomst, behandler dig som skattemæssigt hjemmehørende eller ej, vil det under alle omstændigheder være forpligtet til at give dig de samme vilkår (godtgørelser og skattefradrag), som det giver til alle andre skatteborgere i det pågældende land.

Du kan selvfølgelig ikke forvente at modtage alle godtgørelser og fradrag i begge lande, og du skal være opmærksom på, at de respektive skattemyndigheder kan udveksle oplysninger med hinanden.

Ligebehandling

Der findes en række EU-regler om såkaldt ligebehandling, og det betyder, at du, uanset hvilket EU-land du anses for at være skattemæssigt hjemmehørende i, skal beskattes på samme måde som statsborgere i det pågældende land på samme betingelser.

Det betyder blandt andet, at du i det land, hvor du er skattemæssigt hjemmehørende, eller hvor du tjener hele eller størstedelen af ​​din indkomst, bør være berettiget til eksempelvis:

  • Eventuelle børnetilskud og skattefradrag for børnepasningsudgifter, også selvom omkostningerne afholdes i et andet EU-land

  • eventuelle skattefradrag for renter på realkreditlån, også for et hus, du ejer i et andet EU-land

  • sambeskatning med din ægtefælle, hvis dette er muligt i det pågældende land

Du kan – ligesom i Danmark – klage over en skatteafgørelse, hvis du ikke mener, at den lever op til reglerne.

Vi hjælper dig gerne i mål, blandt andet via vores verdensomspændende samarbejde med GGI Geneva Group International, der er en sammenslutning af nogle af verdens førende revisorer og advokater.

 
 
Forrige
Forrige

When working abroad - which country can tax you?

Næste
Næste

Hvad betyder de nye ejendomsskatter for din virksomhed?