For 6 milliarder kroner coronalån bør flyttes

Hvis din virksomhed er en af de godt 15.000 virksomheder, der har oprettet en betalingsordning hos SKAT for tilbagebetaling af coronalån, så kan du overveje at tage en dialog med din bank.

Om du vil kunne få bedre vilkår, afhænger af din virksomheds situation og fremtidsperspektiver, men under normale vilkår vil din bank ofte kunne give dig bedre vilkår end Skattestyrelsen.

Da sommeren for alvor begyndte, det vil sige den 1. juni 2022, havde omkring 8.700 danske virksomheder frist for at tilbagebetale ét af de i alt otte typer coronalån, de havde optaget i 2020 og 2021.

Der er oprettet for over 6 milliarder kroner betalingsordninger, og det er disse ordninger, som SKAT nu opfordrer de berørte virksomheder til at tage en dialog med banken om.

Folketinget vedtog tilbage i 2020 og 2021 en række låneordninger i forbindelse med covid-19, og knap 48.000 danske virksomheder optog et eller flere af de coronalån, der af flere omgang blev udbudt som henholdsvis rentefrie moms- og A-skattelån.

I alt tog danske virksomheder lån for 36 milliarder kroner, og af dem forfalder 34 milliarder til betaling i 2022 og 2023. De restende 2 milliarder er tilbagebetalt.

Tilbagebetaling og betalingsfrister

Går vi lidt tilbage i tiden, så var den første tilbagebetalingsfrist den 1. april 2022, hvor omkring 45.000 virksomheder skulle tilbagebetale rentefrie moms- og A-skattelån for 21,6 milliarder kroner. Den 1. juni 2022 faldt så endnu en frist. Denne gang for tilbagebetaling af rentefrie A-skattelån for ca. 5,3 milliarder kroner.

Det samlede beløb, der er forfaldent til dato fra henholdsvis 1. april 2022 og 1. juni 2022 er således 27 milliarder kroner, og af dem er 19 milliarder tilbage på Skattestyrelsens konto.

Betalingsordninger og lån i banken

Det gælder nu og fremadrettet, at hvis din virksomhed ikke kan betale coronalånet tilbage, så har I mulighed for at oprette en betalingsordning hos Skattestyrelsen på op til 12 måneder med afdrag månedligt eller hver 14. dag. For betalingsordningen gælder en rente på 0,7 pct. pr. måned og hermed følger renten andre skyldige poster på skattekontoen.

Du skal dog være særlig opmærksom på, at din virksomhed kun kan have én aktiv betalingsordning med SKAT ad gangen. Det kan derfor være en fordel allerede nu at kigge frem i tiden og planlægge dine tilbagebetalinger af coronalån – eventuelt inkludere lånet i en eksisterende betalingsordning.

Herudover må din virksomhed ikke i forvejen have skattekontogæld under inddrivelse eller udestående indberetninger af A-skat, moms eller øvrige afgifter.

Ønsker din virksomhed at tage en dialog med banken, og hvis denne dialog fører til bedre vilkår, så kan virksomheden straksindfri en betalingsordning hos Skattestyrelsen.

Yderligere information om coronalån

Du kan finde et samlet overblik over coronalån på Skattestyrelsens hjemmeside. Her finder du yderligere information om tilbagebetaling og betalingsordninger for Covid-19 – Coronalån.

Overblik over coronalån

 
Forrige
Forrige

Covid-19: Slutafregning - kompensation for faste omkostninger

Næste
Næste

New rules for transfer pricing from income year 2021