Udgivelsesdato: 26. september 2019

GDPR og Brexit - overførsel af personoplysninger til Storbritanien.

Det kan have stor betydning for virksomheder og andre, der overfører personoplysninger til Storbritannien, hvorvidt der kommer en aftale mellem EU og Storbritannien.

Vi giver dig et overblik over de tre mulige scenarier, og hvad de hver især kan få af betydning for overførsel af personoplysninger til Storbritannien.

brexit7

 Scenarie 1: En aftale med EU falder på plads inden 31. oktober 2019

Der vil, i en overgangsperiode frem til 31. december 2020, gælde de samme regler omkring overførsel af personoplysninger til Storbritannien som i dag. Det betyder, at overførsel af personoplysninger til Storbritannien kan ske på samme vilkår som til EU- og EØS-lande.

Oveni lægges der op til, at der i overgangsperioden kan forhandles om en godkendelse af Storbritannien som et sikkert tredjeland. Sker dette, vil overførsel af personoplysninger til Storbritannien efter udløbet af overgangsperioden, kunne ske på dette grundlag, og så vil du også til den tid kunne overføre oplysninger som i dag.


Scenarie 2: Storbritannien trækker Brexit tilbage

EU-Domstolen bekræftede tilbage i december 2018, at Storbritannien ensidigt kan stoppe Brexit-processen. Det vil medføre, at Storbritannien fortsætter som EU-medlem, og overførsel af personoplysninger følger reglerne som de kendes inden for EU i dag.


Scenarie 3. Ingen aftale med EU før 31. oktober 2019

Der arbejdes på højtryk, men kommer der ikke en aftale på plads mellem EU og Storbritannien inden 31. oktober 2019, og har Storbritannien heller ikke inden da trukket Brexit tilbage, er Storbritannien fra 1. november 2019 ikke længere medlem af EU og er herefter at anse for et såkaldt tredjeland.

Det betyder, at det kun er muligt at overføre personoplysninger til Storbritannien i det omfang, du har et overførselsgrundlag i henhold til databeskyttelsesforordningens kapitel V. 


Hvis du overfører personoplysninger til Storbritannien skal du:

Få kortlagt hvilke personoplysninger, du overfører til Storbritannien og den kontekst oplysningerne overføres i. Det vil sige find ud af om overførslen sker til en dataansvarlig eller en databehandler, og om din organisation er en del af en koncern.

Undersøg hvilket overførselsgrundlag, som kan komme på tale for dig i tilfælde af at Storbritannien bliver et usikkert tredjeland pr. 1. november 2019.

Implementere det valgte overførselsgrundlag med henblik på at have det klart 1. november 2019.

Opdatere relevant intern og ekstern kommunikation i forhold til at du fremover overfører personoplysninger til Storbritannien som tredjeland.

➤ Lad vores eksperter hjælpe dig med GDPR og Brexit - find dem her

 

Vi hjælper dig

Hvis du er i tvivl om Brexit og din virksomhed, så er du meget velkommen til at kontakte os. Ring til os på +45 44 35 61 00 eller vælg en mulighed herunder.

Book et møde - hos os er første møde altid gratis!

➤  Bliv kontaktet

➤  Book et møde

➤  Find din lokale revisor

 

Vær på forkant!

Vi holder dig løbende opdateret om Brexit, regler, tiltag og fradrag - tilmeld dig vores nyhedsmail.

➤  Tilmeld dig her

 

Al information på www.danskrevision.dk er kun af generel karakter. Det kan ikke erstatte professionel rådgivning. Derfor bør indholdet heller ikke lægges til grund for økonomiske dispositioner.