Udgivelsesdato: 30. juli 2019

6 tips til hvordan du spotter en falsk e-mail

Hvad kendetegner en CEO-fraud e-mail?  Herunder finder du 6 tips til at spotte en falsk e-mail.

Vi har kombineret Trine Møllers, centerchef for politiets Landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet (LCIK) bud med vores erfaringer, som vi gerne deler ud af, hvis du har flere spørgsmål.

 

løve

Kendetegn for en CEO-fraud e-mail:

1. Den er personlig stilet.

Gerningspersonen har gjort sit forarbejde og stilet e-mailen personligt med det rigtige navn. Typisk vil afsenderen indikerer, at det haster. Den it-kriminelle bag mailen opstiller typisk en meget kort tidsfrist for overførslen, og vil ofte bede om at få overført betalingen nu-og-her.

2. Der bedes om udenlandske beløb.

Den it-kriminelle vil typisk bede om beløb i udenlandsk valuta. Der er ofte tale om EURO eller Britiske Pund.

3. Der bruges generelle vendinger.

Den it-kriminelle vil ofte forsøge sig med generelle vendinger som f.eks. ”..4820 EUR til en modtager i dag”. Derkan være, men er ikke nødvendigvis et kvalificeret bud på, hvem en relevant modtager er. 

4. Mailen er kort og kontant.

En bedragerisk e-mail omhandlende CEO-fraud vil typisk også være kortfattet og holde sig til pointen: At der skal overføres penge –hurtigt.

5. Der er muligvis mærkelige formuleringer og fejl.

Ofte bærer e-mailene præg af at have været gennem et oversættelsesprogram f.eks. www.translate.google.com. Derfor kan der godt opstå unaturlige ordstillinger, underlige formuleringer eller fejl, f.eks. ”Er du tilgængelig nu?” eller ”Jeg har bankoplysninger, Kan du foretage betaling nu?”.

6. Hvis du svarer, så fortsætter korrespondancen.

Svarer du på mailen, vil den it-kriminelle typisk indgå i en korrespondance med dig og eventuelt følge op med oplysninger om de kontooplysninger, som der ønskes overført penge til.

 

 

Har du yderligere spørgsmål, så er vi altid klar til at hjælpe dig - eventuelt med et IT-sikkerhedstjek.

➤ Undgå tab af data - læs mere og få vores hæfte med gode råd om it-sikkerhed.

Læs mere om CEO-fraud og Nigeriabreve.

 

➤ Ny kunde? - Hos Dansk Revision er første møde altid gratis!

➤ Find din lokale revisor fra Dansk Revision.

➤ Få yderligere inspiration og information

 


Indholdet af denne artikel er kun information af generel karakter, og kan derfor ikke erstatte professionel rådgivning. Derfor bør indholdet ikke lægges til grund for økonomiske dispositioner.