Udgivelsesdato: 1. marts 2019

Slap for at betale skat et helt år

Fastelavn ligger i tiden imellem vinterhalvår og sommerhalvår, og festen var oprindeligt en måde at fejre det nye år på. Og i de gode gamle dage var det skik og brug, at Kattekonger slap for at betale skat i et helt år.

Man ved, at der siden hedensk tid har været ritualer, hvor to personer har klædt sig ud som henholdsvis sommer og vinter.

 

fastelavn

Sommer og vinter skulle så kæmpe mod hinanden, og meningen var naturligvis, at sommer skulle vinde. Disse sommer-vinter-figurer gik så videre i festen sammen med en række andre figurer, som eksempelvis den såkaldte bajads – naren.

Fastelavn var nemlig i kristen sammenhæng en fest, der var startskuddet til en 40 dage lange faste. Og selvom fasten blev afskaffet med Reformationen i 1536, fortsatte man med de gamle løjer og et gilde med masser af mad og drikke.

Styrke var i gamle dage en evne, der var værdsat, og det gik vildt for sig, når katten blev slået af tønden, fortæller en forsker. Kamplege var almindelige på landet, og styrke var prestigefyldt, fordi man indgik i en hverdag, hvor der var brug for kræfter.

 

Katten slap ud og skattefriheden var hjemme

En del lege foregik til hest og mindede meget om middelalderlige ridderlege, og det gælder for eksempel legen om, at 'slå katten af tønden'. Dengang stillede hver gård med en rytter og en hest. Rytterne skulle slå på en tønde med en kølle, indtil der gik hul på tønden, og katten slap ud og - naturligvis - stak af efterfølgende.

Nogle gange indeholdt tønden to katte, hvis haler var bundet sammen, og man brugte en levende kat, ganske enkelt fordi man syntes, det var sjovt. Som en forsker udtrykker det, så: ”havde man slet ikke den samme fornemmelse for dyr på det her tidspunkt, som vi har i dag”.

Så selve slaget, som fik katten ud af tønden afgjorde således hvem, der blev Kattekongen. Dengang var der meget på spil i forhold til i dag. Kattekongen blev nemlig fritaget for at betale skat i et helt år. Det betød i praksis, at gårdmanden fra den går som rytteren kom fra, blev fritaget for at betale skat.

Det gav naturligvis en hvis motivation, og der blev gået til stålet - eller træet - med køllen. Forskerne mener, uden at være helt sike, at det var det lokale selvstyre - altså det, vi i dag kalder kommuner - som kattekongerne slap for at betale skat til.

Kilder: Videnskab.dk, Historie-online.dk samt Dansk Folkemindesamling

 

Et efterskrift og en lille advarsel

I dag vil vi nok anbefale, at du tager en snak med din lokale revisor fra Dansk Revision, hvis du bliver kattekonge i weekenden og har tanke om at droppe din skatteindbetaling til Kommunen, men hvem ved, måske vi alligevel kan hjælpe dig med sikre, at du ikke betaler for meget.

Det koster ikke noget at sprørge.

 

➤ Har du spørgsmål? Kontakt din lokale revisor fra Dansk Revision.

➤ Få yderligere inspiration og information

➤ Ny kunde? - Hos Dansk Revision er første møde altid gratis!

 


Indholdet af denne artikel er kun information af generel karakter, og kan derfor ikke erstatte professionel rådgivning. Derfor bør indholdet ikke lægges til grund for økonomiske dispositioner.