Udgivelsesdato: 4. januar 2019

Slut med den gamle kasse

Selvom sort arbejde generelt er faldende i Danmark, koster det fortsat penge i form af tabte skatteindtægter. Derfor vil et enigt Folketing styrke indsatsen mod sort arbejde. Det skal give skattemyndighederne bedre muligheder for at begrænse og kontrollere den sorte økonomi.

kasse

Blandt andet det gamle kasseapparat går på pension med den nye aftale om en "Styrket indsats over for brancher med snyd og fejl".

Det konkrete eksempel er, at partierne bag aftalen – Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet - blandt andet er enige om at give skattemyndighederne mulighed for at pålægge virksomheder at benytte et digitalt salgsregistreringssystem. Forslaget er inspireret af lignende initiativer i Norge og Sverige.

 

”Digitale betalinger – fx med MobilePay – bliver mere og mere udbredt. Vi har derfor brug for, at skattemyndighederne får bedre adgang til digitale data om virksomheders køb og salg, hvis det skal være muligt at udføre et effektivt og målrettet kontrolarbejde. Og den adgang skal der naturligvis være, så vi kan mindske mængden af sort arbejde så meget som muligt,” siger skatteminister Karsten Lauritzen.

 

Fire brancher er udvalgt.

Ifølge aftaleteksten fra december 2018 fremgår det, at fejl og snyd med registreringen af salg, hvert år medfører tabte skatteindtægter til statskassen og giver ulige konkurrencevilkår for de virksomheder, der efterlever reglerne.

Man vil derfor sætte ind over for de brancher, hvor problemerne er størst. Det drejer sig om fire brancher, hvor virksomheder med en omsætning på mere end 50.000 kr. og mindre end 10 mio. kr. pålægges at bruge et digitalt betalingssystem. Det drejer sig om:

  • cafeer, værtshuse, diskoteker mv.
  • pizzeriaer, grillbarer, isbarer mv.
  • købmænd og døgnkiosker
  • restauranter.

Skatteforvaltningen har derudover mulighed for at sanktionere udvalgte virksomheder, så også de skal anvende digitale kasseapparater.

 

Flere skatteindtægter

Jesper Petersen fra Socialdemokratiet siger om aftalen: ”De digitale kasseapparater vil nedbringe tabet af skatteindtægter. Tiltaget betyder simpelthen mindre snyd og mere fair konkurrence for de virksomheder, der spiller efter reglerne. Vi synes stadig, at tilløbet er lidt vel langt, men det er godt, at vi nu har bred tilslutning til at de digitale kasseapparater bliver rullet ud i de brancher, hvor der er mest snyd og flest fejl. Der er meget mere at gøre, men det her et positivt fremskridt,” og henviser med den kommentar blandt andet til, at de digitale salgsregistreringssystemer først skal i brug senest den 1. januar 2024.

 

Er du i tvivl om, hvad aftalen betyder for din virksomhed, så kontakt din lokale revisor fra Dansk Revision. Vi hjælper gerne.

 

➤ Har du spørgsmål, så kontakt din lokale revisor fra Dansk Revision.

➤ Få yderligere inspiration og information

➤ Ny kunde? - Hos Dansk Revision er første møde altid gratis!

 

Indholdet af denne artikel er kun information af generel karakter, og kan derfor ikke erstatte professionel rådgivning. Derfor bør indholdet ikke lægges til grund for økonomiske dispositioner.