Udgivelsesdato: 23. november 2018

Nye regler for moms på gavekort

Opdateret 23. april 2019. Læs mere her.

 

Fra årsskiftet harmoniseres reglerne om moms på gavekort i hele EU. Det betyder, at reglerne for afregning af moms af gavekort ændres - også i Danmark.

Det danske lovforslag om ovenstående er ikke vedtaget endnu, men forventes at blive det snart og uden de store ændringer, da det er baseret på et EU – direktiv, som Danmark er forpligtet til at indføre.

 

skattestyrelsens logo


I dag er det sådan, at når en forretning sælger et gavekort, så afregner forretningen først moms af salget, når varen eller ydelsen indløses hos forretningen. Det betyder i praksis at de gavekort, der ikke indløses, dem skal der ikke afregnes moms af. Årsagen er, at der med de nuværende regler aldrig er blevet solgt en vare eller en ydelse, da gavekortet ikke har været brugt som betalingsmiddel.

 

Nye regler per 1. juli 2019

Ifølge lovforslaget skal der fra 1. juli 2019 afregnes moms allerede ved udstedelsen og dermed salget af gavekortet. Lovforslaget gælder for gavekort, der "kun kan bruges til ét formål". Det betyder, at gavekortet kun kan bruges i Danmark og at momssatsen på den solgte vare eller ydelse er kendt, når gavekortet udstedes. I Danmark har vi ikke differentieret moms, men udelukkende en fast moms på 25%. Så reglen vil omfatte alle danskudstedte gavekort, der kun kan bruges i Danmark. I praksis vil det være de fleste.

Momspligten gælder både ved salg fra udsteder til forhandler og ved salg fra forhandler til kunde. De nye regler betyder endvidere - selvfølgelig havde vi nær sagt - at der ikke skal pålægges moms ved indløsningen af disse gavekort.

 

Moms på ikke-indløste gavekort og allerede solgte gavekort

Det er værd at bemærke, at virksomhederne, med de nye regler, mister den likviditetsfordel, de hidtil har haft af først at skulle afregne moms ved indløsning af gavekort. Det betyder samtidig, at gavekort, der aldrig indløses, nu er blevet momspålagt.

Gavekort, der sælges i 2018 samt første halvdel af 2019, skal fortsat behandles efter de nuværende regler. Vær opmærksom på, at det også gælder de gavekort, der allerede er udstedt og solgt.

Det er endvidere de enkelte virksomheders ansvar at holde styr på hvilke gavekort, der er solgt efter de nuværende regler og hvilke, der er solgt efter de nye regler.

 

➤ Har du brug for rådgivning om dine eller din virksomheds muligheder, så kontakt den lokale revisor fra Dansk Revision.

➤ Få yderligere inspiration og information

➤ Ny kunde? - hos Dansk Revision er første møde altid gratis!

 

Indholdet af denne artikel er kun information af generel karakter, og kan derfor ikke erstatte professionel rådgivning. Derfor bør indholdet ikke lægges til grund for økonomiske dispositioner.