Udgivelsesdato: 1. december 2015

Kend din livrente

Har du en livslang pensionsopsparing? Mange ved det ikke, men det er meget sandsynligt, for livslange pensioner – også kendt som livrenter – bliver stadig mere udbredte blandt danskerne.

Pensionsbranchen oplever at danskernes indbetalinger til livrenter vokser år for år. En væsentlig grund til livrenternes vokseværk er det faktum, at politikerne har gjort det mindre attraktivt at spare op på ratepensioner. Tidligere fik man ubegrænset skattefradrag for indbetalinger på en ratepension, men sådan er det ikke længere. Først blev loftet sænket til 100.000 kr. indbetalinger, og i 2012 faldt det til 50.000 kr.

Siden har pensionsselskaberne pr. automatik overført indbetalinger på mere end 51.700 kr. (2015) årligt til livrenter. Hvis du i dag betaler topskat, vil du med et pensionsbidrag på omkring 12% betale så meget til pension, at du ryger over det beløb. Dermed har du sandsynligvis fået koblet en livrente på din opsparing.

Du løber aldrig tør for penge

Det er en god ide med en livrente, fordi med den er du sikker på at få udbetalt penge, så længe du lever. Og vi bliver som bekendt ældre og ældre, og der er livrenten unik. Du løber aldrig tør for penge, om du så bliver 100 år.

Livrenten mindede tidligere om en form for gambling, hvor kunden og pensionsselskabet kæmpede på hver sin side, og kun én kunne vinde. Hvis du levede længere end gennemsnittet, var det dig, der trak det længste strå; hvis du omvendt døde tidligere, så gik dine penge til pensionsselskabets andre kunder med en livrente.

Livrenter med garanti

I dag er en stor del af den usikkerhed fjernet. Mens du sparer op, sikrer de fleste pensionsselskaber, at pengene går til dine arvinger, hvis du dør inden pensionsalderen. Og hos en række selskaber kan du købe en række garantier til din livrente, når du rammer pensionsalderen.

Jo mere du sikrer dig, jo lavere bliver det beløb, du får udbetalt. De fleste vælger løsningen, hvor de både sikrer deres ægtefælle og børn med en garanti på 20 år. Hvis du dør i denne periode efter din pensionering, går ydelsen i denne 20 årige periode videre til først din ægtefælle og siden dine børn. Denne sikkerhed er noget af grunden til, at livrenter er blevet så populære.

Spørg din lokale Dansk Revision-revisor om et uvildigt råd eller brug dit pensionsselskab til at sikre, at du og dine medarbejdere er klædt på til at træffe de rigtige beslutninger om pension

Indholdet af denne artikel er udarbejdet i samarbejde med SEB pension. Indholdet er kun information af generel karakter, og kan derfor ikke erstatte professionel rådgivning. Derfor bør indholdet ikke lægges til grund for økonomiske dispositioner.